Izaberite profesora aprila meseca

Tuesday, April 8, 2008

Prolećno skijanje.... :-)


Skijanje u aprilu mesecu na Kopaoniku? Ne verujete mi? Nisam ni ja verovala dok nisam stigla na ovo interesantno snežno mesto, koje i u aprilu mesecu omogućava skijanje na skoro svim stazama. Uprkos lošijem vremenu, i manjim količinama snega, ekipu skijaša nije sprečilo da
uživa u čarima Kopaonika. Za one koje nisu imali mogućnosti da posete Kopaonik, spremili smo kratku istoriju, koja će ih možda privući i pomoći u odluci da sledeće skijanje planiraju baš na ovom mestu.
Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji i prostire se od severozapada ka jugoistoku oko 75 km. Sa svojih 200 sunčanih dana u godini, Kopaonik zaslužuje drugo ime ,, Sunčana planina''. Sneg na ovoj planini počinje u novembru i traje do maja, prosečno 159 dana godišnje. Nivo padavina je veći od 1000 mm godišnje.
Najviši deo je prostrana površ Ravni Kopaonik, oko koje se dižu Suvo Rudište sa Pančićevim( Milanovim) vrhom (2017 m) na kome je Pančićev mauzolej, Karaman (1934 m), Gobelja( 1834 m) i dr. Za početnike koji imaju želju da nauče da skijaju, imaju mogućnost da biraju ski-škole koje će ih na najbolji mogući način naučiti novim skijaškim pokretima. A što se tiče starih skijaša, pred njima su brojne staze od najlakših do onih težih, koje će im pružiti zadovoljstvo u skijanju.
Savet ekipe skijaša je: Dobro društvo, dobro raspoloženje, neustrašivost, i provod na stazama je zagarantovan! Srećno i požurite u odluci, sneg čeka još samo malo....:-)
Zajmović Mina 31/07

No comments: